Strandfoged

TILLYKKE TIL CHRESTEN JESPERSEN MED 25-ÅRS JUBILÆET

Den 1. januar 2018 er det 25 år siden Chresten Jespersen overtog hvervet som strandfoged for Febbersted Strandlen ved Hanstholm i Thy.

Det har været 25 år med mange oplevelser og strandinger af meget forskellig art.
Allerede indenfor de første år som strandfoged strandede et 36 år gammelt fiskefryseskib, Neva.

Læs mere om strandingen af skibet Neva nedenfor:

Chresten Jespersen

Strandfoged Febbersted Strandlen, Thy

Fiskefryseskibet Neva

Mandag den 13. februar 1995 strandede fiskefryseskibet Neva ud for Febbersted Strandlen ved Hanstholm i Thy.Neva stranding 1995

Vraget kunne ses fra lang afstand. Men at det skulle blive liggende i mere end 5 år var der ingen der havde troet denne februar i 1995.

Neva var oprindelig et sovjetrussisk fiskekøleskib, men efter Sovjetunionens sammenbrud blev det overtaget af litauiske redere, og skulle nogle år senere – i udtjent og stærkt afpillet stand – bugseres til Spanien, og der hugges op. Så langt kom Neva dog ikke. For i det hårde vejr rev skibet sig løs fra bugserbåden, og gik på grund ud for Febbersted Strandlen den 13. februar ud på eftermiddagen.

Neva indvielse af fru Gerda HansenNeva blev oprindeligt bygget på B&W Skibsværft i København, og blev navngivet i sommeren 1959 af statsminister H.C. Hansens kone, fru Gerda Hansen.

Hvad der til at begynde med var en helt banal grundstødning skulle blive en sag med økonomiske og miljømæssige, arbejdsretlige og presseetiske perspektiver. At sagen var banal skyldtes at vraget ikke var til fare for trafik, fiskeri eller kyst. Men det var også lige præcis dét der gav anledning til alle problemerne, og til at Neva kunne udvikle sig til Neva-sagen.Neva fjenes 2000

Det var først i løbet af efteråret 2000 at vraget kom væk. Men for at dét kunne ske måtte trafikministeren først finde de nødvendige millioner det krævede for at fjerne skibet.

Neva-sagen har siden ført til at Arbejdstilsynet har udsendt en vejledning om hvordan man skal forholde sig når man i Danmark vil skrotte skibe der ligger ved stranden.